18 Temmuz 2013 Perşembe

İnanç ve öğrendiklerim ....



İnanç ve öğrendiklerim ....

yıl 1998 !   30.Ağustos ..
babamı yolcu ettiğim gün !

dün doğum günüydü. geçen yıl ağladığım için, bunca reenkarnasyon bilgime rağmen :) dün tırstım kızar filan diye ağlamadım. sevmezdi öyle ağdalı senaryoları. sevmezdi uzun uzun detayları. bir görüşü vardı ara ara paylaştığı laf arasında.
bazen rakı sofrasında denize nazır otururken kanlıca dan uzun uzun bakar, kısa kısa konuşurdu.
bazen de iş yerinde pazar günü sadece çay yapan ziyacım varken, gazetelerde gördükleriyle ilgili birkaç laf ederdi.
dün yaşar nuri öztürk'ü dinlerken hatırladım. onun da babası evladım bu ülkede en dürüst kişi ecevittir dermiş.
babam da derdi ama arkasından eklerdi, o kadar bilmiyor ki hırsızlığı, kötülüğü, planı malesef en büyük yolsuzluklar onun zamanında olur derdi.
ve rakısını içen, kendince bir hayatı olan babam ilk Tibyan Tefsirini basan ve de Kuran'ı çok iyi bildiği halde yeri gelince ağzını açan biriydi.
o günlerde söyledikleri gerçek oldu.
aziz nesin okumadan büyümemeli bu nesil derdi ! ben hepiciğini okudum. olanları çözmek açısında gerçekten de önemlidir.
dün babamı andım yıllardır yaptığım gibi. 
ve ona teşekkür ettim dilimin döndüğünce, nefesimin yettiğince.

nedenlerini saymak isterim ;

eğer bugün gurur duyduğum onlarca çocuğum varsa, ve onlara dik durmayı ama hak sınırlarını en küçük yaşta verebilmiş, aklına olmasa da ruhuna işleyebilmişsem, aynı özgürlükle büyüdüğüm kendi hatalarımı yapıp, canım yandığı, yeniden ayağa kalktığımda tamam bitti kalk uzatma yeniden başla affet, unut, af dileyi öğrendiğim içindir..
hayatımın 2 yılını sadece Atatürk ve onunla ilgili her şeyi didik didik okuduysam bana cağaoğlu yokuşunu adım adım dükkan dükkan tanıttığı içindir..
16 yıl bütün dinleri, öğretileri öğrenmek için gecemi gündüzümü birbirine karıştırıp,inanılmaz çağdaş tekke yıpramışlığına susmam bundandır..
12 yaşında bir çocuğun okumadan, anlamadan namaz kılmasının ezbere dayalı hiçbirşeyin yaşanmamasının gerekliliğini öğrenmem Süleyman Ateş, Yaşar Nuri ye diğer bakış açılarından açıklamaları katmam da bundandır..

bundandır Allah adına insanın insana hiçbir üstünlük sağlayamayacağını bilmem
bundandır Allah'a akıl öğretmeyi sevmemem
bundandır Teslimiyetin akılla yapılacağını bilip, gönüle anlatmaya çalışmam
bundandır İnancın O'nun yarattıklarıyla, sadece ve sadece O'nun arasında olduğundan emin olmam, O'nun adına O'nun istediklerini başka hayatlara kendi bildikleri gibi anlatılmasını da sevmemem bundandır.

çünkü O yaratmıştır ve O'nun yargılamadan, esirgemeden, ayırmadan sunduğu bu evreni ayırmak, bölmek,yargılamak, hesap görmek,esirgemek hele hele de O'nun aldığı canı O'nun hükmüymüş gibi gösterip almak kimsenin haddi değildir...

dilimde olmaması bilmediğimden değil, bildiğimden ve sözlerin değil davranışların şükür olduğunu öğrenmiş olmamdandır.

birine O'nun adına bilgi vermek isterseniz, kendinin kendi bildiği dilde okumasına yardım edin.. eğer niyetiniz sizin egonuzun tatmini değil de, karşıdakinin gelişmesi ise..


18/temmuz/2013 ( sevgili babam sadık özaygen'e şu anda evrenin neresindeyse :)))
ayla